Aşama Aşama Work and Travel Programı

Work and Travel programına kayıt olmaya karar verdiniz o halde hızlı bir şekilde yapmanız gereken şey kampanyalı ve indirimli dönemleri kaçırmadan ve çok fazla kararsız kalmadan bir firmaya kayıt olmaktır. Work and Travel şirketleri konusundaki yazımıza bu link altından ulaşabilirsiniz. Kayıt olma aşamasını başarıyla tamamladınız; bundan sonraki aşamalar eğer kayıt olduğunuz firma WestLine ise aşağıdaki gibidir:

1- Gerekli bilgilerin öğrenciden alınması ve her iki tarafça aracılık hizmet sözleşmesinin imzalanması

Kayıt esnasında öğrenci WestLine tarafından istenen bilgileri verir ve bu bilgiler elektronik ortamda firma tarafından muhafaza edilir. Bu aşamada ayrıca her iki tarafı da güvence altına alan “Aracılık Hizmet Sözleşmesi” imzalanır. Bu sözleşme içeriğinde WestLine’a ödemeniz gereken ücret ve ödeme tarihleri, öğrencinin sorumlulukları, WestLine’ın sorumlulukları ve program terimlerinin açıklamaları bulunur. Yine bu aşamada pasaportunuzu harç ödemeden çıkarabilmeniz için acenteniz size “Pasaport Harç Muafiyet Yazısı”nı çıkarır ve size verir.

2- Gerekli evrakların WestLine’a öğrenci tarafından iletilmesi

Programın devamlılığının başarılı bir şekilde sürmesi için öğrenci bu aşamada “pasaport”, “ingilizce olarak hazırlanmış öğrenci belgesi”, “5×5 ebatlarında arka fon beyaz olacak şekilde çekilmiş vesikalık fotoğraf” gibi belgeleri en kısa sürede Westline’a iletmelidir. Eğer okulunuz öğrenci belgenizi İngilizce olarak temin edemiyorsa, Türkçe halini yine firmaya iletebilirsiniz.

3- İş eşleştirmeleri

Öğrenci adına en stresli ama aynı zamanda bazen en basit aşama olan bu süreçte öğrencinin İngilizce seviyesi, okul kapanış ve açılış tarihleri ile profiline uyumlu iş eşleştirmeleri yapılır. Bu eşleştirmeler, işverenle yüz yüze görüşme, Skype üzerinden mülakat veya İngilizce seviyenize göre Direct Hiring dediğimiz Westline aracılığıyla yapılan eşleştirmelerden oluşur. Bu aşama önemlidir. Tecrübeli bir Work and Travel acentesi olası problemleri önlemek adına öğrenciye iş ve lokasyon konusunda kesin bilgiler vermekle yükümlüdür. Böylelikle öğrenci gideceği yer ve çalışacağı iş hakkında beklentilerini makul düzeyde tutar ayrıca olası problemler karşısında hazırlıksız yakalanmaz. İş eşleştirmelerinin tamamlanmasıyla öğrencinin Amerika’da konaklayacağı yerin şartları da yine bu aşamada belli olur. Bu aşama Amerika öncesi oryantasyonla entegre içerisinde olmalıdır.

4- DS-2019 formunun temini

DS-2019 formu hakkındaki yazımızı şu link altından inceleyebilirsiniz. DS-2019 formu bir öğrencinin katıldığı program için uygun bir katılımcı olduğunu kanıtlayan ve üzerinde her öğrenci için farklı bir SEVIS numarası bulunan değerli kağıtlar arasındadır. DS-2019 formu olmadan vize görüşmesine kabul edilmezsiniz. Bu form üzerinde ayrıca çalışacağınız iş yerinin adı, adresi ve hangi pozisyonda çalışacağınızı yazan bilgiler vardır. Üçüncü aşama olan iş eşleştirmeniz tamamlandığında sponsor firmanız eşleşmiş olduğunuz işi inceler ve onay verirse bu formu basar ve acentenize gönderir.

5- Vize aşaması

Dördüncü aşamayı da başarıyla geçtikten sonra en kritik ancak aslında en basit aşamaya gelmişsinizdir demektir. Vize süreci bir çok öğrenci için oldukça stresli bir aşamadır. Her katılımcının ağzından “Acaba vize alabilecek miyim?” sorusu çıkar. Fakat eğer en azından orta seviye İngilizceniz varsa, iş konusunda bilgileriniz mevcutsa ve gerekli belgeleriniz eksiksiz bir biçimde tamamlanmışsa korkmanız gereken bir şey yoktur. Her ne kadar vize onayınız konsolosluk görevlisine bağlı olsa da Work and Travel programı için vize alma oranı 95% ‘in üzerindedir. Yine bu aşamada tecrübe sahibi bir acentenin önemi ortaya çıkmaktadır. Geçmiş sezonlarda yaşanan en büyük sıkıntılardan bazıları firmaların öğrenciyi evraklar konusunda bilgilendirmemesi, belgeleri son kez kontrol etmemesi ve vizeye tam anlamıyla hazırlamaması gibi durumlardır. Bu nedenle profesyonel bir acente ile programa katılmanız gerektiğini tekrar vurgulamamız gerekir. Eğer gerekli evraklar sıfatı taşıyan kapalı zarfta son dönem transkripti, 5×5 fotoğraf, DS-2019 belgesi, DS-160 belgesi, SEVIS ödendi dekontu hazırsa acenteniz sizin adınıza konsolosluktan uygun bir randevu tarihi alır ve konfirmasyonunu e-mail adresinize gönderir. Hazırlık sınıfı öğrencilerinin ise transkript yerine geçmiş dönemdeki başarı grafiği çizelgesini yanlarında götürmeleri yeterlidir. Bu aşamada uçak bileti rezervasyonu ve mal varlığını gösteren diğer belgeler gereksizdir.

6- Uçak bileti aşaması

Bu aşamaya ulaştıysanız vizenizi aldınız demektir; tebrik ederiz. Artık uçak biletinizi gidiş-dönüş haliyle alabilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken nokta alacağınız biletin esnek olmasıdır. Türkiye’de bazı acentelerin sistemlerine Work and Travel katılımcılarına özel fiyatlar yüklenmektedir. Bu nedenle esnek ve uygun fiyatlı biletler için acentenizden yardım alabilirsiniz. Örneğin Westline, Work and Travel’a özel ekonomik uçak bileti temin eden acentelerle anlaşmalıdır.

7- Oryantasyon

Bu aşama oldukça önemlidir. Amerika’ya vardığınızda sağlık sektöründeki prosedürlerden tutun, yasalar ve farklı kültürlerin ön tanıtımı ile Amerika’da program açısında sponsor firmanıza karşı olan sorumluluklarınız sizlere iletilir; bunların içinde kültür şoku gibi meşhur konu hakkında bilgilendirilmeniz sağlanır ve nasıl başa çıkacağınız yönünde tavsiyeler verilir.  Yine bazı katılımcılar oryantasyon safhasını acentelerinden tam olarak alamadıkları için programları Amerika’da sonlandırılmaktadır; neticesinde programı sonlanan katılımcı 48 saat içinde Amerika’yı terketmek zorundadır. Bu abartılı bir uyarı değildir. Amerika’da iken aylık olarak yapacağınız sponsor check-in’leri ve arrival check-ini çok önemlidir. Yine bu süreçte acenteniz size Amerika’da ihtiyacınız olacak sponsor iletişim ve kimlik kartı ile sağlık sigortası kartını verir.

8- Aktif Program

İş, konaklama, vize, uçak bileti ve oryantasyon her şey tamam! Acentenizin farkını ortaya koyan nokta Amerika’ya vardıktan sonraki ilk bir kaç haftanızdır. Çünkü biliyoruz ki ilk bir kaç hafta olmayan problemler için bile acentenize ulaşmak isteyeceksinizdir. Biz bu problemleri önemlilik sırasına göre diziyoruz. Örneğin, Amerika’da konaklamakta olduğu evin sifonu çalışmayan bir öğrencinin tek problemi aslında kültür şokudur. Bu katılımcı için yapabileceğimiz yardım ancak başının çaresine bakması yönünde olur çünkü katılımcı gitmeden evvel basit ve ciddi problemler için neleri yapması gerektiği konusunda zaten bilgilendirilmiştir. Ciddi problemler arasında sayılabilecek örnek ise öğrencinin yerleşmiş olduğu iş yerindeki problemlerdir. Yıllardır operasyonunu yaptığımız bu program içinde buna benzer problemlerle elbette karşılaştık. Yüzlerce öğrenciyi göndermiş olduğumuz bu programda ciddi sorunlarla karşılaşmak çok doğaldır. Acentenizin kalitesini belirleyen nokta ise işte bu safhada ortaya çıkar. Problem çözümü katılımcıyı mutlu eder. İstenilen son da budur.

Work and Travel programını 8 aşama şeklinde sizlere açıkladık. Aklınıza takılan soru işaretleri için iletişim formundan bizlere ulaşmanız yeterlidir.

Şimdi Ara
Haritada Bul