Yaşadığım yerde ofisiniz bulunuyor mu? Ya da İstanbul dışında yaşıyorum yine de Work and Travel programına ofisinize gelmeden kayıt olup işlemlerimi tamamlayabilir miyim? En çok karşılaştığımız sorulardan biri de ofisimizi ziyaret etmeden uzaktan programa kayıt olunup olunmaması yönünde. Cevabımız ise ‘Evet. Katılabilirsiniz.’

Work and Travel programına Türkiye’nin her yerinde katılım olmaktadır. Ancak bilindiği üzere Work and Travel şirketleri  başta İstanbul olmak üzere , öğrenci yoğunluğunun çok olduğu şehirlerde bulunmaktadır. 3 büyük şehrimiz olan İzmir , Ankara ve İstanbul dışındaki şehirlerde ya 1-2 şirket temsilciliği bulunmakta ya da hiç Work and Travel Şirketi bulunmamaktadır. Bu yüzdendir ki anadolunun her yerinden Work and Travel için büyük şehirlerdeki şirketlere kayıt gelmektedir.

Farklı Şehir’deki Work and Travel Şirketlerine Kayıt Olmanın Dezavantajı Var mıdır?

Öğrenciler Work and Travel şirketine kayıt olmadan evvel görüşmeleri yüz yüze yapmak istemektedir. Peki yüz yüze yapılan görüşme ile telefon ve e-mail ile yapılan görüşmeler arasında bir fark var mıdır? Hemen söyleyelim, yoktur. Sizler doğru soruları sorduğunuz sürece , ister yüz yüze görüşün ister telefonda görüşün, aynı bilgileri alacaksınızdır. Katılımcıların bu noktada hedefledikleri şey sadece güven duymaktır; ancak bu durum doğru şirketi seçtiğiniz anlamına gelmez. Aynı şehirde olması nedeniyle görüşmüş olduğunuz şirketin danışmanı dürüst ya da size güven veren birisi olarak gözükebilir ancak bu durum firmanın arka planında yer alan ve öğrenci yerleşimleri konusunda yetkili olan departmanın tecrübesi ve yeterli donanımı olmaması durumunda sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle firma seçimi yaparken mesafe, fiyat vb. kıstasları seçim konusunda bir tercih sebebi yapmamalısınız.

Bir şirketin program hakında söyleyecekleri bellidir. Siz ister ofise gidin , isterseniz e-mail atın , aynı cevapları alacaksınız. Aynı şehirdeki şirketlere kayıt olsanız bile tüm belgeleri online olarak İnternet üzerinden göndermeniz yeterlidir. İş seçimlerinde ise online iş seçimi yapmanız durumunda hangi şehirde olduğunuzun bir önemi kalmadan görüşmenizi gerçekleştirirsiniz. İş fuarındaki işi seçerseniz de fuar için muhtemelen İstanbul’a gitmeniz gerekecek.Çünkü şirketlerin büyük çoğunluğu fuarlarını İstanbul’da yapar.  Öğrenciler ise fuar işi seçmek zorunda değildir.Fuara katılıp katılmamak öğrencilerin tercihindedir. Fuara katılmak istemeyen öğrencilere online olarak yerleşim yapan işler sunulur; ancak duruma mantık çerçevesinden bakılacak olursa, okyanus ötesine gitmek üzere atıldığınız bir macera için Türkiye içindeki şehirleri geziyor olmak zor olmasa gerek.

Günümüz Teknolojisinde artık farklı şehirden kayıt olma gibi zorluk söz konusu değildir. Türkiye’nin heryerinde kargolarınız 1 gün içinde ulaşırken , İnternet üzerinden de tüm bilgi alışverişini anlık olarak sağlayabilirsiniz. Work and Travel Şirketlerinde belgelerin verilmesi online olarak yürütülebilmektedir. Öğrencilere yapılan tüm bilgilendirmeler aynı şehirde olunsa bile e-mail yolu ile ya da telefon ile yapılır. İş seçimi şehir farketmeksizin online olarak yapılabilmektedir.

Bir başka yanlış algı ise “Şehir dışındaki şirkete kaydolursam sorun yaşar mıyım?” şeklindedir. Work and Travel‘ın geçmişinde birçok olumsuzluğu barındırdığı doğrudur. Ancak 2012 yılında yapılan değişikliklerden sonra şikayetler minimum seviyeye indirilmiştir. Sorun yaşayan öğrenciler içerisinde ,aynı şehirdeki şirkete kaydolanlarla, farklı şehirden şirkete kaydolanlar arasında bir farklılık gözlenmemektedir. Sorun yaşama ihtimalinin sizin yaşadığınız şehirle alakası yoktur. Yaşadığınız şehirdeki şirkete kaydolsanız bile sorun yaşama riskiniz aynı olacaktır. Work and Travel Şirketleri öğrencileri ile ortalama 2-3 kere yüz yüze görüşmektedirler. Bu görüşmelerin ilki kayıt için , ikincisi iş seçimi döneminde olur. Online seçim yapılırsa o görüşme de olmaz. Üçüncüsü ise vize görüşmesi öncesinde olur. Bunlara bir de ücret ödemelerini ekleyebiliriz ancak öğrenciler genelde yukarıda saydığım görüşmelere gelirken ödemelerini yapmaktadırlar. Bunların dışında olağanüstü durum olmadıkça yüzyüze görüşme olmasına ihtiyaç yoktur.

Work and Travel’da Farklı Şehir’den Kayıt Süreci:

1) İlk olarak telefonla ya da maille ön görüşmeler yapılır.
2) Eğer work and travel öğrencisi kayıt olmaya karar verirse , danışmanı kendisine kayıt belgelerini e-mail olarak atar.
3) Öğrenci kayıt belgelerini ve diğer tüm gerekli belgeleri bilgisayara taratıp e-mail yoluyla danışmanına gönderir.
4) Telefon ve online olarak iş bilgilendirmelerini aldıktan sonra, öğrenci iş seçimini yapar.
5) İş seçimi sonrasında evrakları gelir ve öğrenci İstanbul ya da Ankara’da vize görüşmesine girer. Eğer öğrenci şirketin yer aldığı şehirdeki Konsoloslukta vize görüşmesine girerse tüm evrakları elden kendisine teslim edilir. Vize bilgilendirmesi yüzyüze yapılır. Westline olarak İstanbul’da görüşmeye gelen öğrencilerimiz evraklarını elden almakta ve yüzyüze vize hazırlığı yapmaktadır.
6) Vize alındıktan sonra uçak bileti alınmaktadır. Zaten günümüzde bu işlemler online yapılmaktadır.
7) Tüm ödemeler banka havalesi şelinde yapılabilmektedir. İster ATM’den ister banka şubesinden ödemelerinizi yapabilirsiniz.

Görüldüğü üzere farklı şehirden kayıt olmanın herhangi bir zorluğu yoktur. Zaten yıllardır anadoluda yaşayan binlerce öğrenci bu durumu yaşamaktadır. Bu durum Work and Travel şirketleri tarafından çok iyi bilinen ve zorluklarının ortadan kaldırılması için çözümler bulunan bir durumdur. Work and Travel Şirketlerinin de farklı şehirden kayıtlarda tecrübeli olması , Work and Travel sürecinin  daha hızlı ve sorunsuz olmasını sağlamaktadır. 

Şimdi Ara
Haritada Bul