Her yıl 100.000’in üzerinde üniversite öğrencisi çeşitli ülkelerden Work and Travel programına katılmak üzere Amerika’ya ayak basar. Öğrenciler vasıfsız olarak nitelendirebileceğimiz iş kollarında çalışırlar. Work and Travel işlerinden vasıf aramamak gerekir çünkü programın amacı dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilere Amerikan kültürünü, insanını ve yaşam biçimini içeriden tanıtmak ve ülke prestijini eğitim almakta olan ve yabancı olan yeni nesilin gözünde artırmaktır. Amerika, bu süreçte ülkesine gelen gençlerin 3-4 aylık zamanda yaşamsal masraflarını karşılaması ve “travel” bölümünü gerçekleştirebilmeleri için Work and Travel işlerinden maddi kazanç sağlamarına izin verir. Böylelikle program katılımcıları ailelerinden maddi destek almadan süreç boyunca unutamayacakları bir yaz yaşarlar. Program hakkında geniş bilgiyi “Work and Travel Nedir?” başlıklı yazımızda vermiştik.

Work and Travel iş seçenekleri

Programa katılan öğrencilerin büyük bir kısmı Work and Travel işleri arasından otel, eğlence parkları, cankurtaranlık, fast food restaurantları gibi pozisyonlara yerleşirler. Katılımcıların iş yerleştirmeleri ise süreç içerisinde acentenin Work and Travel iş seçenekleri arasından Skype üzerinden işverenle yapılan mülakatla, acentenin organize ettiği Work and Travel iş fuarı aracılığıyla veya Work and Travel acentesinin katılımcının profiline ve İngilizce seviyesine göre uygun bir eşleştirme ile yapılır. Şimdi yukarıda bahsettiğimiz iş alanlarını biraz daha özelleştirelim ve daha detaylı bilgi verelim.

Work and Travel işleri -> Otel pozisyonları

Amerika’nın belki de yaygın olarak işlettiği iş kollarından biri otelciliktir. Geniş topraklarının olması ve insanlarının bir eyaletten başka bir eyalete giderken yapacakları uzun yolculuk esnasında konaklama ihtiyaçlarını düşünecek olursak bu yaygınlaşmanın mantıklı olduğunu söyleyebiliriz. Work and Travel katılımcıları ise bu yaygın iş kolunda işletmenin büyüklüğüne göre bir çok pozisyonda çalışabilirler. Bunlar housekeeping (oda temizleme), resepsiyon görevlisi, otel restaurantında serverlık (garson), busserlık (komi), kitchen help (mutfak görevlisi), çamaşırhane görevlisi gibi otel içerisinde yer alan pozisyonlardır. Ortalama saatlik ücretleri 8 USD’dir ancak serverlık gibi bahşiş üzerine çalışılan işlerdeki saatlik ücretler ise 2,15 USD civarlarındadır. Garsonluk pozisyonundaki saatlik ücretlerin bu kadar düşük olmasının sebebi bahşişin yasa gibi görüldüğü bir ülkede server pozisyonunda çalışanların oldukça iyi bir gelirlerinin olmasıyla alakalıdır. Serverlık işi için İngilizce’nizin iyi olması ve tecrübe sahibi olmanız önemlidir. Otel pozisyonlarından housekeeping, resepsiyon görevlisi vb pozisyonlar ise özellikle Turizm ve Otelcilik okuyan öğrenciler için çok değerli pozisyonlar arasındadır. Çünkü yaz sezonu boyunca hem bölümleriyle alakalı bir işte çalışıp İngilizce’lerini ilerletirken hem de CV’lerine yazabilecekleri artı bir tecrübe olacaktır. Diğer bir önemli nokta ise Turizm ve Otelcilik bölümlerinde okuyan katılımcıların bu tarz işlerde çalışmaları durumunda okullarında yapmaları zorunlu olan stajlarını bu iş yerlerinde çalışarak stajlarına saydırabilmeleridir.

Work and Travel işleri -> Eğlence Parkları

Yine katılımcıların Work and Travel iş seçenekleri arasında fazlasıyla tercih ettiği pozisyonlardan birisi de eğlence parklarıdır. Fakat bu pozisyonun çok fazla tercih edilmesinin nedeni işin eğlenceli ve bol kazançlı olması değildir. Bir eğlence parkı işletmesi sezon boyunca binlerce çalışana ihtiyacı vardır. Amerikalıların ise sürekli çalıştıkları işleri olmasından ötürü bu sezonluk işlerin açığı çok fazla olmaktadır. Bu nedenle en çok öğrenci kabul eden sektörlerin başında eğlence parkları gelir. Genellikle eğlence parklarındaki haftalık çalışma saatleri düşüktür. Bu nedenle bu işi tercih eden katılımcıların ikinci bir iş bulmalarını tavsiye ederiz. Bu bir genellemedir; o yüzden her eğlence parkı için aynı şartların olacağını söyleyemeyiz. Yine de işi tercih etmeden önce geçmişteki katılımcıların neler yaşadıklarını araştırmak ve ona göre karar vermek sizin için en sağlıklı yol olacaktır.

Work and Travel işleri -> Cankurtaranlık (Lifeguard)

Yüzme biliyorsanız ve yüzmeyi seviyorsanız bu işi es geçmeyin. Zaten hali hazırda Work and Travel programı dahilindeki en popüler işlerden birisi cankurtaranlıktır. Cankurtaranlar, McDonald’s restaurantında görev alan bir katılımcı ile aynı risk değerine sahip bir görev alırlar; yani cankurtaranlık anlatıldığı gibi riskli bir iş değildir. Görev yeriniz okyanuslar değil havuzlardır. Havuzların büyüklüklerine göre tek kişi olarak da görev alabilirsiniz veya bir kaç arkadaşınızla beraber de aynı havuz için görev alabilirsiniz. Göreviniz daha çok havuzun temiz kalmasını sağlamak, havuza giren müşterilerin kurallar uygun davranmasını sağlamaktır. Bu işi popüler yapan ise saatlik ücretinin 8 USD olması değil; özellikle temmuz ve ağustos aylarında işletmelerin çalışan ihtiyacından doğan ve katılımcılara verdikleri fazla mesailerdir. Rusya, Thailand ve avrupa ülkelerinden gelen katılımcılarla birlikte bu işte çalışan Amerikalı öğrencilerin okullarının erken açılması Türkiye gibi okul başlangıç tarihleri Eylül ayı olan ülkelerin öğrencilerine haftalık 60 – 70 saate varan mesailerin verilmesine neden olur. Haftalık 40 saatin üzerindeki çalışılan her saat ise normal saatlik ücretin 1,5 katı kadar olur. Yani haftada 40 saatin üzerindeki her saat için 12 USD alırsınız. Elbette bu çalışma saatleri garanti değildir ancak yılların verdiği tecrübelerimize bakacak olursak bu durum istisnasız her sene olmuştur. Bu pozisyonla ilgili gelen tedirginliklerin başında güneş altında saatlerce durulduğu yönündedir; fakat durum her zaman böyle değildir. Eğer dış ortamda çalışıyorsanız genellikle bir şemsiyenin altında bulunursunuz. Çalışanların büyük bir çoğunluğu ise otel gibi kapalı havuzların bulunduğu işletmelerde görev alırlar. Cankurtaranlık pozisyonunun tek dezavantajı ise bize göre konaklama şartlarıdır. Bu pozisyonda çalışan katılımcılar haftalık olarak konaklamalarına ortalamanın üstünde bir bedel öderler ve bu da 110 USD ile 120 USD arasında değişir. Yalnız basit bir hesap yapacak olursak overtime yani fazla mesai süresinde görev aldığınız 1 saat sizin zaten diğer iş pozisyonlarında çalışan katılımcıların konaklamaya vermiş oldukları ortalama ücretlere çeker. Suyu ve yüzmeyi seviyorsanız bu işi tercih listenizin başlarına koymayı ihmal etmeyin.

Work and Travel işleri -> Fast Food Restaurantları

Yine bir çok katılımcının çalıştığı iş kolları arasında yer alan sektör fast food sektörüdür. Türkiye’deki dönerci işletmelerini örnek alacak olursak Amerika’da adım başı McDonald’s ve Burger King gibi benzeri fast food restaurantlarını görebilirsiniz. Ayrıca Wendy’s, KFC gibi işletmelerde Amerika’da çok yaygındır. Hal böyle olunca sezonluk çalışan bölgelerde çalışan ihtiyacı da yaz aylarında had safhadadır. Fast food restaurantlarındaki saatlik ücretler 7,25 USD ile 8 USD arasında değişir. Katılımcılar bu iş pozisyonunda mutfa kısmında öğün hazırlayabildikleri gibi zaman zaman kasada sipariş alma görevini de üstlenebilirler. Bu pozisyonla ilgili ofisimize gelen ve sağdan soldan duyulan söylentiler sonucu edindiğimiz  en yoğun ön yargı ise restaurant içinde yağ kokma tedirginliğidir. Oysaki durum böyle olsaydı restaurant içerisindeki müşterilerin de yağ kokulu halde restaurantı terk etmeleri gerekirdi. Bu tip pozisyonların çalışmala alanları özellikle yaz aylarının sıcağından korunmak için en serin yerlerden biridir. Ayrıca günlük öğünleriniz bir çok restaurantta ücretsizdir. İlaveten yakın mesafe çalışma arkadaşlarınızın bulunması sebebiyle arkadaşlık ortamı oldukça iyidir. Bu da sizin pratik yapmanız açısından bir avantajdır.

Yukarıdaki iş tanımlamalarında en çok tercih edilen Work and Travel işlerinin detaylandırmasını özet geçtik diyebiliriz. Daha detaylı bilgilere site içerisindeki bağlantılarla ulaşabilirsiniz. Bu yazımıza özet geçecek olursak bire bir müşterilerle muhatap olabileceğiniz işleri garsonluk, satış temsilcisi, cankurtaranlık, eğlence parkı çalışanı, fast food çalışanı, busserlık, housekeeper, mutfak çalışanı, çamaşırhane çalışanı şeklinde sıralayabiliriz. Elbette bu iş seçeneklerinin dışında başka bir çok seçenek vardır fakat biz bir genelleme üzerine sizlere fikir vermesi amacıyla bu yazımızı hazırladık. Ayrıca bire bir pratik yapma şansı daha yüksek diye dil seviyenize uygun olmayan işlere yönelmeniz sizin için bir zaman kaybı olur çünkü bu tür işlerin mülakatlarından geçmeniz ancak seviyenizin o işe uygun olması ile mümkündür. Dikkat çekmeniz gereken diğer bir nokta ise haftalık çalışma sürenizin ortalama 35-40 saat olduğunu düşünürsek bu saatlerin dışında kalan saatler için sosyal hayatınızın olması gerekliliğidir. Dil pratikliğiniz en çok sosyal hayatınızda ilerler. O nedenle pratik yapmak için illa bire bir müşterilerle muhatap olacağınız işleri tercih etmeye gayret etmenizi tavsiye etmiyoruz. Son olarak uygun eşleştirmelerle birlikte güvenli iş yerlerinin tercih edilmesi noktasında tecrübeli bir Work and Travel acentesiyle yolunuza devam etmeniz çok önemlidir. Work and Travel şirketleri hakkındaki yazımızı Work and Travel Şirket Seçimi altından incelemenizde fayda vardır.

Başka sorularınız varsa Westline çalışanlarına iletişim formu altından ulaşabilirsiniz.

Şimdi Ara
Haritada Bul