Amerika’nın resmi para birimi Amerikan Doları’dır. 1 doların altındaki miktarlara ise cent denir. Bizdeki kuruş gibi düşünebilirsiniz. Work and Travel ile ABD’ de geçireceğiniz zaman içinde parayı çok sık kullanacağınızı düşünürsek gitmeden evvel paraları araştırmak  faydalı olabilir. Dolar banknotların üstünde eski başkanlar yer almaktadır ve günlük hayatta , özellikle zenciler bu banknotları üstlerindeki eski başkanın ismiyle anlatır. Yani bana 100 dolar verir misin demek yerine bana Franklin verir misin diyebilir.   Banknotlar olarak sırasıyla : 1-2-5-10-20-50-100-500-1000-5000-10.000-100.000 dolarlık banknotlar vardır ancak ; 500-1000-5000-10.000-100.000 dolarlık banknotlar 1969 yılında uyuşturucu mafyasıyla mücadele amacıyla kaldırılmıştır.  Bozuk para olarak da  1-5-10-25-50-100 cent’lik (1 dollar) paralar mevcuttur. Sizler için bunları teker teker inceleyelim.

BANKNOTLAR

1 dollar: Üzerinde WASHINGTON’ un bulunduğu banknot , piyasada en çok gezen banknottur. Her alışverişinizde size para üstü olarak mutlaka verilecektir. Değeri küçük olduğu için cebinizde büyük şişkinlik yaratabilir ve sinir bozabilir bu konuda.

 2 dollars: Piyasada bulunması çok zordur. Work and Travel sezonu byunca bu paraya hiç denk gelemeyebilirsiniz. Üzerinde JEFFERSON’ ın resmi vardır. Paranın arka kısmında da Declaration of Independence resmi bulunur. Amerikan parası koleksiyonu yapacak work and travelcılar için bulunması zor bir paradır. 

 5 dollars: Üzerinde Amerika’nın en ünlü eski başkanlarından LINCOLN bulunur. Paranın arka kısmında Lincoln Memorial bulunmaktadır. Work and Travel sezonu boyunca çok sık şekilde elinize geçecek paralardan biridir.

10 dollars: Üzerinde HAMILTON’ ın bulunduğu para,  diğer paralara göre biraz daha sarımsıdır. Paranın arka kısmında U.S. Treasury bulunmaktadır. Eski 10 dolarlık banknotların rengi değişik olabiliyor. 2 farklı 10 dolarlık banknota denk gelirseniz sahte mi diye endişelenmenize gerek yoktur.

20 dollars: Üzerinde JACKSON vardır. Paranın arka kısmında The White House yani Beyaz Saray bulunmaktadır.

50 dollar: 2. en büyük banknot parasıdır. Üzerinde  GRANT bulunur. Paranın arka kısmında U.S. Capitol Building bulunmaktadır.

100 dollars: ABD’ nin en büyük banknot para birimidir. Üzerinde BENJAMIN FRANKLIN bulunur. Onunla özdeştirilmiştir artık. Paranın arka kısmında Independence Hall resmi bulunmaktadır. Umarız ki tüm work and travel  öğrencilerinin bolca elde ettiği bir para birimi olur.

 BOZUK PARALAR

Esas karıştırılan para birimleri bunlardır. Bozuk paraları sadece miktarlarıyla değil , onlara verilen isimlerle de  söylebilirsiniz. Bu kullanım oldukça da yaygındır. Sizlere miktarların yanında ,halk tarafından söylenen isimlerini de yazacağız.

1 Cent – Penny 

Hem boyut hem miktar olarak en küçük para birimidir. 100 cents 1 dollar eder. Amerika piyasasında en çok dolanımda olan paradır. Alışverişlerinizde sonu .99 ile biten fiyatların para üstünde alacağınız bozuk paradır. Amerika’daki neredeyse her fiyatın sonunun .99 olduğunu düşünürsek baya çok sayıda elde edeceksiniz. Bakır rengindedir.

5 cents –  Nickel

Boyutları itibariyle One dime’dan(10 cents) daha büyük , Quarter’dan(25 cents) daha küçük ama daha kalındır. 20 tane 5 cents 1 dollar eder. Gümüş renkilidir.

10 cents – One Dime (10 cents)

Amerika’ya ilk indiğinizde en çok karıştıracağınız paradır. Birçok ülke bozuk paralarının boyutlarını değerleri ile doğru orantılı yapmaktadır. Amerika için de bu sözkonusu aslında ancak tek istisnası 10 cents’in 5 cents’den daha küçük olmasıdır. 1 cent ile aynı boyutlardadır. Gümüş renklidir. One Dime diye söylenir ve 10 adet  10 cents  1 dollar eder.

Quarter dollar (25 cent)

Özel bir bozuk paradır Boyutları ve ön yüzeyleri aynı olmak üzere arka kısım değişmektedir. Eyaletler , ulusal parklar ya da klasik Amerikan kartalı resmi bulunur. Her paranın arkasındaki eyalet resmi farklıdır. O yüzden koleksiyon yapabilirsiniz . 50 eyalet ve 6 tane de Amerika’ ya bağlı bölge olmak üzere toplam 56 ayrı çeyrekliği toplamaya çalışarak koleksiyonumuzu tamamlayabiliriz. Bu koleksiyonlar için kitapçılarda , içinde çeyreklikleri yerleştirme bölümü olan özel koleksiyon kitapçıklarını alabilirsiniz. 2010 yılından itibaren basımına başlayan yeni quarters çeşidi ise eyaletlerdeki National Park’ların üstlerine yerleştirildiği quarters’lardır. 2015 yılı itibariyle 30 eyaletin ulusal park çeyrekliği (quarters) çıkmış olacakır. Koleksiyonlarınız için bunları da toplayabilirsiniz. Kalan 26 eyalet ulusal parkı çeyrekliği ise 2021 yılına kadar çıkartılacaktır. Son olarak da eski çeyrekliklerin arkasında kartal resmi vardır ve bu resmin altında hangi yıl basıldığı yazılmaktadır. 1932-1964 yılları arasında basılan çeyreklikler gümüştür. Sizi zengin etmese de Kendi değerinden çok daha fazla ederler. Her alışveriş merkezinde ya da yoğun bölgede bulacağınız altın alan-bozan yerlere satabilirsiniz. 25 cents gümüş renklidir.   4 adet 25 cents 1 dollar yapar anlaşılacağı üzere.

50 cent (Half dollar)

Aynı şekilde bu parayada piyasada rastlamanız neredeyse imkansızdır. Birkaç yıl Amerika’da yaşayıp hiç görmeyen kişiler de oldukça fazladır. Gümüş renklidir. Work and Travel Usa süresince bu paraya sahip olursanız , onu saklamanızı öneririz.

1 dollar

Bozuk para olarak 1 dolara piyasada zor rastlarsınız ancak ; work and travel işinizde kasiyerlik gibi bir iş yapacaksanız kolayca göreceksinizdir. Sarı – bakır tonlarındadır.

Paraların söylenişi bize daha resmi şekilde öğretilmiştir. Mesela 250 dolar demek için 2 hundreds and 50 dollars deriz. Ancak Amerika’da buna kısaca two fifty derler. Ayrıca two fifty söylenişi 2 dollars 50 cents için de geçerlidir. Yani hem 3 haneli para birimlerini hem de tek haneli ve cent’li para birimlerini aynı şekilde söylerler. Bununla beraber 2500 $’ı 25 hundreds olarak da kullanırlar. Günlük hayatta bu söylenişleri duyduğunuzda şaşırmayın. Zaten buna kısa sürede alışacaksınız. Yine orada bulunduğunuz süre içinde , şayet banka kartınız yoksa cepleriniz bozuk para dolacaktır.Bir anda evde veya cebinizde hatrı sayılır miktarda bozuk para bulabilirsiniz. Biriktirdiğiniz bozuk paraları genellikle alışveriş merkezlerinde veya bankalarda bulunan coin star makinalarıyla bütünletebilirsiniz. Makine sizi ekran vasıtasıyla yönlendiriyor ve kolayca bozuk paralarınızı tümletebilirsiniz. Work and Travel sezonunun ilk başlarında paralarla ilgili kafa karışıklığı yaşayanlar olabilir ancak bu çok kısa sürede geçecektir.

Şimdi Ara
Haritada Bul