Türkiye’de daha bir kaç yıl öncesine kadar yüzün üzerinde Work and Travel şirketi vardı. Peki ne oldu da Work and Travel şirketleri sayısı 30’lu sayılara indi ve Work and Travel için operasyon sunabilen şirket sayısı bu kadar azaldı? Cevabı basit aslında, sektöre gelen denetimlerle birlikte işini düzgün yapabilen ve direkt sponsorlarla belli kriterler altında anlaşma yapabilen ciddi kuruluşlar kaldı geriye. Yani eskisi gibi her programa katılan ülkeye döndüğü gibi Work and Travel acentesi olamıyor.
Bir Work and Travel acentesinin resmi olarak öğrenci kaydı alabilmesi için Amerika’da bulunan ve Department of State tarafından yetkilendirilen sponsor firmalardan en az biri ile çalışmak zorundadır. Tüm yetkili Work and Travel şirketleri “Foreign Entity” denilen ve Department of State tarafından hazırlanan listede yer alır. Ayrıca Türkiye’deki kayıt alma yetkisi bulunan Work and Travel şirketlerine Istanbul Amerikan Başkonsolosluğu’nun sitesi olan şu linkten ulaşabilirsiniz -> Work and Travel Acente Listesi Ancak kesinlikle dikkat etmeniz gereken diğer bir husus da her ne kadar kayıt alma yetkisine sahip bir firma ile görüşüyor olsanız da servis kalitesi ve tecrübe açısından kayıt alma yetkisine sahip görüştüğünüz firmaların olası problemlerinizde müdahale etme yetileri eşit değildir. Doğru firmayı seçerken aşağıdaki açıklamalarımızı gözden geçirin.
Work and Travel Şirketleri -> Şirket araştırırken neye dikkat etmeliyim?
Work and Travel programına kayıt olmaya karar verdiniz ve önümüzdeki yaz bu program ile Amerika’ya gitmeyi hayal ediyorsunuz. Size göre en zorlu sürece girmiş bulunmaktasınız ancak bize göre sizin için zor gelen bu sürecin ne kadar gereksiz, zaman ve para kaybına neden olduğunu açıklayacağız. Çünkü şirket araştırma safhasında çekilen stres ve kaybedilen zaman nedeniyle hem kendinizi yıpratırsınız hem de geçen bu zaman diliminde erken kayıt avantajlarından ve kampanyalarından yararlanamazsınız.
Görüştüğünüz Work and Travel şirketi kayıt alma yetkisine sahip bir şirket mi?
Şirket seçerken öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta araştırdığınız şirketin yukarıda konsolosluk web sitesinde yer alan listede olup olmadığına bakmanızdır. Böylelikle görüştüğünüz acentenin kayıt için yetkili bir şirket olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Görüştüğünüz Work and Travel acentesi bir önceki Work and Travel sezonunda problem yaşamış mı?
Bakmanız gereken bir sonraki nokta bilgi aldığınız şirket danışmanına bir önceki sene program konusunda problemi olan öğrencilerinin var olup olmadığını sormanızdır. Eğer danışman size herhangi bir problem yaşanmadığını söylüyorsa ya yanıltıcı konuşuyordur ya da göndermiş oldukları öğrenci sayısı çok azdır. Programın doğası gereği ve aynı zamanda oluşan problemlerin kaynağı olarak acentenin neden olmadığı sıkıntılar kuvvetle muhtemel oluşmuştur. Güvenilir bir Work and Travel şirketi danışmanının tüketiciye dürüst bir bilgi akışında bulunması çok önemlidir. Daha serüvenin başında doğru bilgi aktarmayan bir şirket daha sonraki aşamalarda sizi üzebilecek bir çok probleme neden olabilir ve işin kötüsü nelerin döndüğünü bilemeyebilirsiniz. Dürüst bir acentenin bu noktada vermesi gereken bilgi doğru olmalı ve ardından oluşan problem karşısında ne gibi müdahalelerde bulunduklarını açıklamış olmasıdır. Yani dikkat etmeniz gereken diğer husus firmanın oluşan problemler karşısında öğrenciyi yalnız bırakıyor mu bırakmıyor mu, bunu öğrenmektir. Çünkü maalesef kayıt alma yetkisi bulunan firma dahi olsa yaz sezonu boyunca gelen şikayetlerin büyük bir kısmını Amerika’ya ayak basmış ve ciddi problemlerle karşı karşıya kalmış katılımcıların Work and Travel şirketlerine telefon veya e-mail yoluyla ulaşamıyor olmasıdır. Güvenebileceğiniz ve sıkıntı yaşasanız bile size destek olabilecek bir şirket aynı zamanda şeffaf olmalıdır.
Görüştüğünüz Work and Travel Şirketi sorularınıza karşın net, hızlı ve tatmin edici cevaplar verebiliyor mu?
Bir şirketi ziyaret ettiğinizde kafanızın içinde onlarca soru işareti vardır ve bunların yok olması ümidiyle kapıdan içeri girersiniz. Heyecanlı bir bekleyişin ardından masasındaki danışman sizi görüşmek üzere davet eder. Eğer görüşme sırasında kafanızın içindeki soru işaretleri tam anlamıyla kaybolmamışsa ya siz doğru soruları soramamışsınızdır ya da tatmin edici cevaplar alamamışsınızdır. Eğer tatmin edici cevaplar alamıyorsanız ki bu tatmin edici cevaptan kastımız her şeyin apaçık ve doğru bir biçimde anlatılmış olmasıdır, problemin kaynağı olarak görüştüğünüz şirketin danışmanının tecrübesiz olmasından kaynaklanmaktadır. Tecrübeli ve bilgili bir acente danışmanı sorulan tüm sorulara hızlı, kendinden emin ve ikna edici cevaplar verir. Bu da program ile ilgili çok fazla bir tecrübe sahibi olmasıyla ilintilidir.
Bir Work and Travel Acentesinin Hizmet Politikası ve Program Ücretlendirmesi
Daha bir kaç yıl öncesine kadar denetim altında olmayan bu sektördeki yüzlerce Work and Travel acentesi arasında yaşanan rekabetten ötürü bir çok firma inanmasız zor düşük fiyatlar vermekteydi. Hal böyleyken hizmet kalitesi düşük firmaların oluşturduğu bir sektör içindeydik. Fiyatların düşük olması ile hizmet kalitesinin seviyesi birbiriyle çok ilişkilidir. Hizmetin anlamı emektir ve emeğin karşılığı tam olarak yoktur. İçinde bulunduğumuz bu sektörde bir mal alışı ve satışı diye bir şey yoktur. O nedenle tüketicilere satılan şey hizmettir. Bir hizmetin bedelini şirket kendisi belirler. Bu bedel düşük ise kalite anlayışı da buna paralel düşmek mecburiyetindedir! Çünkü verilen servisin karşılığı olarak alınan bedel ile şirket olası problemlere karşın güçlü olmak durumunda ve müdahale edebilme yetisine sahip olmak zorundadır. Yapılan iş okyanus ötesine doğru bir hizmet olduğu için operasyonel anlamda şirket çalışanlarının işlerin düzgün gitmesi, düzgün gitmeyen işlere karşı müdahalede bulunması, yaptığı işleri tanıtması, iş eşleştirmeleri sırasında yurtdışındaki temsilcileri ülkeye getirmesi ve mülakatları organize etmesi gibi tüm organizasyonun sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlaması diğer sayısız bir çok işin içindeki sayabildiğimiz ve sorumluluğu altındaki bir kaç örnektir sadece. Bu organizasyondaki bir noktanın aksaması diğer noktaları da etkileyebilir. Sonuçta zararı gören yine tüketici olur. O nedenle kendinizi asla ama asla riske atmayın. Eğer ucuz hizmete bedel ödeyebilecek kadar zengin değilseniz doğru tercihte bulunun ve $100 ile $300 arasında bir ucuzlukla kar ettiğinizi düşündüğünüz bir servisi seçerken hayallerle başladığınız maceranızı hayal kırıklığı ile sonlandırmayın. Bu noktada emin olmanız gereken şey vermiş olduğunuz ucuz bedelin boşa gideceği yönünde büyük bir risk aldığınız yönündedir.
Selamlar,
Sakarya Üniversitesinde son sınıf öğrencisiyim haziranda mezun olucam ve ort. 2.60. WAT için geç kalmış olabilrimiyim eğer geç kalmadıysam başvuru yapmak istiyorum
merhaba
okulum 20 haziranda bitiyor ve henüz kayıt yaptırmadım. kayıt süresi devam ediyor mu?
Merhaba ben Work and Travel yapmak istiyorum üniversitede son senem başvuru için bilgi alabilirmiyim cevabınızı bekliyorum.