Work and Travel programının size sağladığı bir çok fayda vardır.

Work and Travel programına katılmayı düşünen bir çok katılımcının aklında programa ne kadar vereceği ve programdan ne kadar kazanacağı sorusu vardır. Programın giderleri aşağı yukarı nettir. Elbette şeffaf ve tecrübeli olmayan bir acenteye kayıt olmanız durumunda gideriniz oldukça fazla olmakla birlikte hayalleriniz de suya düşebilir. Konumuza gelecek olursak, gideriniz program bedeli, uçak bileti ve vize masrafları toplamda ortalama $3000 civarlarındadır. Bu ücrete ilaveten giderken yanınıza alacağınız harçlığı da unutmamak gerekir. Şimdi ortalama gelirlere gelelim.

Amerika’da maaş sistemi Türkiye’den biraz farklıdır ve daha hakkaniyetlidir. Çünkü Amerika’da çalıştığınız her saatin karşılığını alırsınız. Programa katılan bir katılımcının ortalama saatlik geliri $8 civarındadır. En düşük saatlik ücret 7,25 iken bazı iş pozisyonlarında bu ücret saatlik $9’dır. Katılımcı haftada ortalama 30 ile 40 saat arasında çalışır. Haftalık 40 saatin üzerindeki çalışmanızın saatlik ücreti normal saatlik ücretinizin 1,5 katıdır ve buna “overtime” Türkçesiyle fazla mesai denir. Yani saatlik $8 işte çalışıyorsanız 40 saatin üzerindeki çalışmalarınızın saatlik ücreti $12 olur. Fakat olaya mantıklı yönden bakacak olursanız bir çok işveren $12 dolar vermek yerine ekstra bir eleman daha alarak normal saatlik ücret üzerinden maaş ödemeyi tercih eder. Fakat yine de şanslıysanız overtime alabileceğiniz bir işte çalışabilirsiniz. Nitekim cankurtaranlık işlerinde çalışanlar özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında fazlasıyla overtime almaktadır. Overtime almadığınızı düşünere haftada 35 saat ortalama ile çalıştığınızı hesap edeceğiz. Bu durumda eğer ikinci bir işte çalışmıyorsanız haftalık kazancınız $280’dır. Vergilerin kesilmesiyle birlikte bu gelir $250 ile $260 arasına inebilir. Fakat üzülmeyin, kesilen vergileri döndükten sonra iade şeklinde alabilirsiniz. Bu konuyla ilgili “Vergi İadeleri” başlıklı yazımızı gözden geçirmenizde fayda vardır. Haftalık kazancınızın gideri olarak ev kiranız ve yaşamsal masraflarınız vardır. Amerika’da haftalık kiralar 80 ile 100 dolar arasındadır. Ortalama 90 dolar dersek ve günlük yeme içme ile diğer ihtiyaçlarınızın toplamına 15 dolar demiş olursak haftalık toplam giderinizin ortalama 165 dolar civarında olduğunu görebilirsiniz. Yani elinizde kalan miktar yaklaşık 100 dolardır. Bu da demektir ki aylık 400 dolarlık birikim yapmanız 3 aylık süre sonunda 1200 dolar gibi kenara atabileceğiniz bir paranızın olmasıdır. Bu hesaplama ikinci bir işte çalışmadığınızı, overtime almadığınızı ve saatlik ücretinizin 8 dolar olduğu varsayımlarına göre yapılmıştır.

Sonuç itibarı ile yapmış olduğunuz masraflara karşılık kazanmış olduğunuz miktar eğer ortalama bir şekilde çalışıyorsanız birbirini dengelemediği yönündedir. Zaten dengelemesi için çaba sarfetmeniz siz boş yere strese soktuğu gibi programın amacına yönelik davranmadığınızın da bir göstergesi olur. Her ne kadar ortalama bir işte çalışıyor olsanız dahi, programa katılmayıp 3 aylık yaz sezonunuzu Türkiye’de geçirmiş olsanız daha fazla bir masrafınızın olduğunu kıvvetle muhtemel görebilirsiniz. Yine de maddi kazancınızı daha fazlaya getirmek istiyorsanız aşağıdaki tavsiyelere kulak vermenizde fayda var.

1- İkinci bir iş arayın. İkinci bir işte çalışmak haftalık çalışma saatlerinizi 30 saat daha artırabilir.

2- Konaklama olarak daha ekonomik yerler arayın. Daha ekonomik bir konaklama bulmanız size haftalık 15 dolar tasarruf ettirir ve bu tasarruf sezon bazında toplamda 180 doların cebinizde kalmasını sağlar

3- Bahşişli işlere yönelin. Eğer İngilizceniz iyi ise restaurantlarda garsonluk gibi pozisyonlar sizlere daha fazla kazanç sağlar.

4- Yüzme biliyor musun? Cevap evet ise cankurtaranlık pozisyonlarını göz ardı etmeyin. 2014 sezonunda cankurtaranlık pozisyonuna yerleştirdiğimiz öğrencilerin temmuz ayının ortası ile ağustos ayının tamamında haftalık aldıkları saatler ortalama 50 ile 60 saat arasındaydı. Bu da katılımcılarımızın saatlik 8 dolar’dan haftalık minimum 440 dolar ile maximum 560 dolar arasında kazanç sağladığı anlamına gelir.

Yukarıda saymış olduğumuz tavsiyeler işin maddi boyutuna bakan katılımcılar içindi. Esasında olayın maddi boyutundan ziyade programdan tam verim almanız için düşünmeniz gereken şey sosyal bir çevre oluşturup İngilizce’nizi pratikleştirmek, Amerikan kültürünü içeriden tanımaktır. Unutmayın, bu program size düşünmediğiniz bir hayatın kapılarını açmaya vesile olan bir programdır. Ancak yine de işin maddi boyutunu aklınızdan çıkaramıyorsanız yukarıdaki tavsiyelere uymanız durumunda koca bir yazı Türkiye’de geçirmektense Amerika’da hem farklı bir deneyim yaşayabilir hem de sezonunuzu daha ekonomik bir hale getirebilirsiniz. Başka hiç bir program bu şekilde hem çalışmanızı, hem gezmenizi, hem para kazanmanızı hem de tüm bunları yaparken İngilizce’nizi Amerika’da pekiştirme imkanız vermez.

Gelelim programın manevi ve kariyer boyutuna. Amerika’da çalışacağınız tüm işler vasıfsız işlerdir. Yani eğitiminizle uzaktan yakından bir alakası olmayabilir. Bu durum üniversitelerin Turizm ve Otelcilik bölümlerinde okuyan öğrenciler için her zaman geçerli olmayabilir. Çünkü sunulan iş pozisyonları arasında oteller de vardır. Yani Turizm ve Otelcilik bölümünde veya alakalı bölümlerde okuyorsanız yaz aylarında yapmanız gereken stajınızı da aradan çıkarabilirsiniz. Diğer bölümlerde okuyan öğrenciler içinse çalışılan işlerin bir vasfı yoktur. Zaten programa katılırken vasıflı işlerde çalışmak üzere gitmek gibi bakış açısı içerisinde olmamalısınız. Unutmayın amacınız herhangi bir destek almadan ayaklarınızın üzerinde belirli bir süre durmak, farklı deneyimler kazanmak ve İngilizce’nizi pekiştirmektir. Work and Travel programına aynı zamanda kişisel gelişim programı olarak da bakmak gerekir. Çünkü bu program size çok farklı bir hayat tecrübesi kazandıracaktır.

Tüm bu yazılanların özeti olarak Work and Travel programına katılmak sizin için bir kazanç demektir. Programa ilk defa katılıp sonrasında art arda katılan binlerce öğrencinin bir bildiği olmalıdır. Evet Work and Travel programı için bir bütçe gereklidir tıpkı marketten alacağınız bir ekmek için ayıracağınız bütçe gibi ancak programın kazançları hayatınızın dönüm noktası dahi olacak büyüklüktedir.

Geç kalmayın! Work and Travel hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayın ya da Bilgi İstek Formu‘nu doldurun!

Şimdi Ara
Haritada Bul