Work and Travel programı her ülkenin akademik takvimine göre belirlenen sürelerde gerçekleşir. Örneğin Türkiyede Mayıs-Ekim tarihleri arasında gerçekleşen bu program ,Brezilya’da Kasım-Şubat aralığında gerçekleşir. Türkiye’nin yasal program dönemi 15 Mayıs – 1 Ekim’dir. Bu tarihler arasında öğrenciler yasal olarak çalışabilir. Bir Work and Travel katılımcısı en fazla 4 ay boyunca çalışabilir. Bu sürenin üzerinde çalışması mümkün değildir. Bu 4 aylık süre herkes için geçerli bir süre değildir. Ayrıca en fazla çalışılacak süredir. Her öğrencinin yasal süresi ds 2019 belgesinde yazar (DS 2019 nedir?). Bu belgede yazanın dışındaki sürelerde çalışmanız yasaktır. Amerika’ya DS 2019 belgenizde yazan işe başlama tarihinizden geç girerseniz İş bırakma tarihinizi erteleyemezsiniz. Yani işe başladığınız tarih ne olursa olsun , blgenizde yazan son çalışma tarihini geçiremezsiniz. Amerika’ya geç giriş yapmanız sizin kendi wat sürenizi kısaltmanız anlamına gelir.
Ds 2019 belgesinde belirlenecek süreler işveren ve sponsor tarafından belirlenecektir. İşverenin öğrenci için ihtiyaç duyduğu süre kadar çalışma izniniz olur. Genellikle vizelerinize basılacak tarihler , DS 2019 belgesindeki yasal çalışma tarihlerinizle aynı olmaktadır. Bu durumun nedeni J1 Work and Travel vizesinin DS 2019 belgesi ile geçerli olmasıdır. Bazı dönemlerde yanlışlıkla 5 yıllık J1 vizesi basıldığı görülmüştür ancak bu mümkün değildir. Work and Travel vizeleri en fazla 4 ay süre ile basılır. Bunun üstünde vize basılsa dahi geçerliliği yoktur. Zaten belirttiğimiz gibi DS 2019 belgesiyle geçerliliğini sağladığı için daha fazla süreyi kullanmanız mümkün değildir. Work and Travel USA ile alakalı yasal bilgilere ulaşmak için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
https://j1visa.state.gov/programs/summer-work-travel/
Work and Travel programının sonunda size bir travel hakkı tanınmıştır. Bu süre ds 2019 belgenizdeki son yasal çalışma gününüzden itibaren başlamak üzere 30 gündür. Her work and travel öğrencisine j1 vizesi bitiminden itibaren 30 günlük turist dolaşım hakkı verilmiştir. Bu hakkın verilmesinin nedeni çalışma süreniz bittikten sonra progamın amaçlarından biri olan travel dönemini yaşamanız ve geri dönmek için yeterli süreyi bulmanızdır. Bu 30 günlük süre içinde çalışmanız kesinlikle yasaktır. Vizeniz bittikten sonra 30 günlük gezi hakkınızı kullanırken Amerika’dan çıkarsanız tekrar giriş hakkınız bulunmaz. Dolayısıyla Meksika Kanada ve Bahamalar gibi yakın turistik yerlere vize süreniz bitmeden gitmelisiniz. 30 günlük seyahat hakkı döneminizde giderseniz ülkeye bir daha giremez ,Türkiye’ye oradan dönmek zorunda kalabilirsiniz.
Merak edilen bir başka durumsa Amerika‘ya giriş süresidir. Ds 2019 belgenizde yazan yasal çalışma süreleriniz burada da esas alınıyor. Ds 2019 belgenizde yazan işe başla tarihinizden 30 gün öncesine kadar Amerika‘ya giriş hakkınız bulunuyor. Her ne kadar erken de gitseniz DS 2019 belgenizde yazan tarihten önce çalışmanız yasaktır.