amerika

Amerika‘da kullanılan ölçü birimleri dünyanın çoğunluğundan farklıdır. Bu nedenle bazı zamanlarda Amerikan ölçü sistemlerinden dolayı karışıklık yaşanabiliyor. Uuzunluk , ağırlık , hava derecesi, gün ay yazımı gibi birçok konuda farklılıkları vardır. Bu farklılıklar neler bunları sizlere açıklayacağız.

Amerika’da Kullanılan Uzunluk Birimleri:

İnch:
1 İnch :  2.54 cm ‘dir. Kısaltması () in‘dir. Küçük uzunlukları ölçmede kullanılır genelde. Eşya ve araç gereç boylarını İnch ile gösterirler.

Foot(Feet):
1 Foot : 0,3048 m’dir. Kısaltması (‘) ft‘dir. Daha uzun mesafeli ölçümlerde kullanılır. Genelde uzun mesafeleri anlatırken bu birim kullanılır. Uzun mesafe derken , insanları yaşam alanları içerisinde gözle gördükleri mesafelerden bahsediyoruz. 300 -400 etreye kadar olan mesafelerde bu birim kullanılır. Metreyi Feet’e çevirmek için sayıyı 3,281 ile çarplanız yeterlidir. Bu şekilde Metre olan mesafeyi Feet’e çevirebilirsiniz.

Yard:
1 Yard : 0,9144 m’dir. Kısaltması yd‘dir.  Uzun mesafelerde kullanılan bir ölçüdür. Bu ölçüyü en çok Amerikan Futbolu maçı izleyenler duymuştur. Bunun dışında Amerika’içerisinde çok yaygın şekilde kullanılır. Alan ölçüleri Yard kare , Yard küp diye ifade edilir. Metreyi Yard ‘ çevirirke , elimizdeki metre ölçüsünü 1,094 ile çarpmanız yeterlidir.

Fathom:
1 Fathom : 1,8288 m’dir. Kısaltması fath‘dır. Genelde su derinliğini ölçmek için kullanılır. Amerikan Gümrüğü tarafından da kullanılan bir birimdir. Metre olarak elimizde bulunan değeri 0,547 ile çarparsak ,Fathom’a çevirmiş oluruz.

Deniz Mili:
1 Deniz Mili : 1.852 km’dir. Kısaltması sm’dir. Denizcilikte , deniz mesafelerini ölçmek için kullanılır. Elimizdeki kilometre olarak bulunan değeri 0,54 ile çarparsak Deniz Miline çevirmiş oluruz.

Kara Mili:
1 Kara Mili : 1,6093 km’dir. Kısaltması stat. mile‘dir.  Kara mesafelerinde kullanılır. İki yer arasındaki mesafeyi kilometre olarak değil de mil olarak ölçerler. Elimizdeki kilometre olarak bulunan değeri 0,6214 ile çarparsak Kara Miline çevirmiş oluruz.

amerika

Amerika’da Ağırlık Ölçüsü Birimi:

Amerika’da ağırlık ölçümünde pound kullanılır.1 pund 0,4563 kg’dır. Hem kilonuzu kontrol ederken hem de bavullarını tartarken bu ağırlık kullanılacaktır. Aslen Amerika’ya olan uçuşlarda bagaj hakkınız 50 pound’dur. Bu da yaklaşık 23 kg olmaktadır. Amerika içerisinde kg’ı bilmeyebilirler bu yüzden pound sistemini bilerek gitmelisiniz. Kg olarak elinizde bulunan bir değeri 2,2046 ile çarparak Pound’a çevirebilirsiniz.

Amerika’da Ayakkabı Numaraları:

Amerika’da ayakkabı numaraları da farklıdır. Ayyakkabı almak istediğinizde ilk olarak şaşırabilirsiniz. Çünkü Türkiye’deki numaralarla oradaki numaralar farklıdır. Bazı uluslararası markalarda Avrupa numarası diye ayrıca numara belirtilir ancak tüm ayakkabı markalarında belirtilmez. Bu yüzden bu numaraları öğrenmeniz faydanıza olacaktır.

Bayan Ayakkabı Numaraları:

Türkiye         Amerika

34         –          4.5
35         –          5
35.5      –         5.5
36          –         6
37          –         6.5
37.5       –         7
38          –         7.5
39          –         8
40          –         8.5
40.5      –         9
41           –         9.5
42          –         10

Bay Ayakkabı Numaraları:

Türkiye         Amerika

38          –        5.5
38.7      –         6
39.3      –         6.5
40          –         7
40.5       –         7.5
41            –        8
42           –         8.5
42.5        –        9
43           –        9.5
44           –         10
44.5        –        10.5
45            –        11
46            –        11.5
46.5        –         12
47           –          12.5

Amerika’da Kullanılan Saat Dilimleri ve Tarih Yazımı:

Amerika içerisinden birden fazla saat kullanılmaktadır. Türkiye’de olduğu gibi ülkenin heryerinde saat aynı değildir. Kimi yerler arasında 4 saatten fazla fark olabilmektedir.Bununla beraber Amerika’da Tarih yazımı da farklıdır. Biz  Gün/Ay/Yıl kodunu kullanırken onlar   Ay/Gün/Yıl kodunu kullanırlar. Dolayısıyla tarih yazımlarında karışıklık yaşamamak için önce ay sonra günü yazmalısınız.

Amerika Birleşik Devletleri İçinde Kullanılan Saat Dilimleri:

Hawaii Zaman Dilimi: HAST Kodu ile belirtilir. Hawaii Eyaletinde kullanılır. Türkiye ile zaman farkı: -12 Saat’tir. Yani 12 saat geridedir.

Alaska Zaman Dilimi: AKDT Kodu ile belirtilir.Alaska Eyaletinde Kullanılır. Türkiye ile zaman farkı: -11 Saat’tir. Yani 11 saat geridedir.

 Pasifik Zaman Dilimi: PDT Kodu ile belirtilir.Pasifik Kıyısındaki eyaletlerde ve Nevada’da kullanılır. Türkiye ile zaman farkı: -10 Saat’tir. Yani 10 saat geridedir.

 Dağlık Zaman Dilimi: MDT Kodu ile belirtilir.Batı bölgesinin dağlık eyaletlerinde kullanılırç(Utah,Wyoming,Colorado,Montana gibi) Türkiye ile zaman farkı: -9 Saat’tir. Yani 9 saat geridedir.

Merkezi Zaman Dilimi: CDT  Kodu ile belirtilir. Midwest bölgesindeki eyaletlerde kullanılır. Türkiye ile zaman farkı: -8 Saat’tir. Yani 8 saat geridedir.

Dogu Zaman Dilimi: EDT  Kodu ile belirtilir. Doğu kıyısındaki eyaletlerde ve Ohio , Michigan , Tennessee , Indiana gibi eyaletlerde kullanılır. Türkiye ile zaman farkı: -7 Saat’tir. Yani 7 saat geridedir Amerika’dan.

 

Şimdi Ara
Haritada Bul