Work and Travel Bavul Hazırlığı Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Work and Travel programının uzun süren işlemlerini geçtiniz. İşinizi seçtiniz , vizenizi aldınız , uçak biletinizi aldınız. Artık geriye Amerika‘ya uçmanız kaldı. Amerika‘ya uçmadan evvel son bir hazırlık daha yapmanız gerekmektedir. O da bavul hazırlığıdır. Bavulunuzu orada olacak ihtiyaçlarınıza göre hazırlamalısınız. Ayrıca kilo limitleri olduğunu da unutmayarak dikkatli şekilde doldurmalısınız. Dönüş zamanı bavulunuzda kilo sorunları yaşamayın.
Bavulunuzu hazırlamadan evvel iş detaylarınızı iyice öğrenin. İş kıyafetlerinin nasıl olcağını , bu kıyafetleri kendiniz mi götüreceksiniz yoksa size orada mı verecekler gibi soruların cevaplarını öğrenin. Bununla beraber işinizin bulunduğu bölgeyi araştırarak , hava sıcaklıklarını öğrenin. Buna göre yanınıza alacağınız kıyafetleri seçersiniz. Her türlü detaylı bilgiye ulaştıktan sonra bavulunuzu hazırlamaya başlarsınız. Bavul hazırlarken olabildiğince az eşya koymaya özen gösterin. Hatta bazı work and travel öğrencileri sadece sırt çantasına birkaç eşya koyarak da Amerika’ya gitmektedir. Peki bavulu nasıl hazırlamalıyız.
Bavul Nasıl Hazırlanır?
1) Öncelikle işyerinizin bulunduğu bölge ile ilgili bilgi toplayın. Hava durumu nasıl olur bunu öğrenin. Bazı eylaetler tüm yaz boyunca çok sıcak olurken , bazı eyaletler ise haziran ortasına kadar ve ağustos ortasından sonra serinler. Hatta Kanada sınırında yer alan bazı eyaletlerde eylül başında ciddi anlamda soğuklar yaşanmaya başlar. Bu bilgilere ulaşmadan bavul hazırlığına geçmemelisiniz.
2) İşyerinin kıyafet kurallarını öğrenmelisiniz. İşyeriniz bazen tüm üniformayı verirken , bazı işyerleri sadece tişört verebiliyor ya da hiçbir kıyafet vermeyebiliyor. Sizden çeşitli türlerde pantolon , şort , ayakkabı ve tişört gibi kıyafet istenebilir iş için. Bavul hazırlığınızı yapmadan bunu öğrenip hazırlıklı gitmeniz önemlidir.
3) Gerekli bilgileri aldıktan sonra ilk olarak havayolu şirketinizin bagaj kurallarını öğrenmelisiniz. Thy dışındaki firmalar 1 adet 23 kg lık büyük bagaj hakkı vermektedir. Bununla beraber 8 kiloluk el bagajı hakkınızda bulunmaktadır. Thy’de ise 2 adet 23 kg’Lık büyük bagaj hakkınız bulunmaktadır. Bununla beraber 8 kg’Lık el bagajı hakkınızda bulunmaktadır. 1 adet büyük bagaj hakkınız var ise , giderken olabildiğince az eşya götürmeli ya da geri getirmeyeceğiniz eski eşyalarınızı götürmelisiniz. Dönüşte yapacağınız alışverişlerin oluşturacağı kalabalığı hesap etmelisiniz.
4)Bavulunuzu hazırlamaya başlarken ilk koyacağınız eşyalar iç çamaşırı ve çorap olmalıdır. Bavul hazırlanırken genelde unutulan , önemsenmeyen bu eşyalar aslında en çok kullandıklarımızdır. Dolayısıyla ilk olarak koyarak unutma riskini de ortadan kaldırıyoruz.
5) Daha sonra çalışırken giyeceğiniz kıyafetleri işveren sizden istemişse onları koymalısınız. Sizden istediği kıyafetlerden 2 tane koymanız yararınıza olacaktır. Ortalama haftada 4-5 gün çalışacağınızı düşünürsek tüm yazı geçirmek için 2 şer adet almakta fayda var.
6)İş kıyafetlerinizden sonra orada giyinmek için 1-2 şort , 1-2 pantolon almanız yeterlidir. Alt grup için alacağınız kıyafet adedi 2 olması idealdir.Üst grup içinse , 2-3 tane tişört ve 1 adet gömlek yeterlidir. Eğer çok sıcak bir eyalete gitmiyorsanız uzun kollu bir sweatshirt almanız sizin için önemlidir.
7) İşyerinde giyeceğiniz ayakkabı dışında 1 adet yedek ayakkabıyı bavulunuza koymanız yeterlidir.
8) Önemli olan ve sürekli kullandığınız kozmetik ürünleri koyabilirsiniz. Alacağınız krem , şampuan vb ürünleri Türkiye’De kullandığınız yarım kalan ürünlerden temin edin. Amerika’da bu ürünlere kolayca ulaşacağınızı unutmayın.
9)Sizin için özel kişisel eşyalarınız var ise ve bunlar çok az yer kaplıyorsa yanınıza alın.
10) Her ne kadar Amerika’da elektronik alışverişi yapmayı düşünseniz de , yanınıza tabletinizi ya da dizüstü bilgisayarınızı alın. Genelde alışverişleri yaz sonunda yapacağınız için yaz boyunca daha rahat iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Bununla beraber sürekli kullandığınız elektronik ürünleri ve sarj aletlerini unutmayın.
11) Etraftan sürekli yiyecek götürmeniz gerektiğine dair laflar duyacaksınız. Bunları umursamayın, yanınıza en fazla almanız gerekenler hazır çorbadır. Bir de yolculuğunuz boyunca istediğiniz yiyeceği bulamama , uçakta yemek servisinde uyuyakalma gibi durumları düşünerek bazı atıştırmalıkları yanınıza alın.Bavuulunuzun içinde et ve süt ürünlerini , taze meyve sebzenin olmadığına da özen gösterin. Bu ürünlerin Amerika’ya sokulması yasaktır.
12) Bavulunuzu alırken ya da evdekilerden seçerken en hafifini seçmeye özen gösterin. Boş bir bavulun ağırlığı 6-7 kiloya kadar çıkmaktadır. İçine hiçbirşey koymadan 23 kiloluk hakkınızın 6-7 kilosunu kaybetmiş oluyorsunuz. Eğer hafif bir bavulunuz yoksa , giderken eşyalarınızı sırt çantasına ya da el bagajı boyutundaki küçük bavula koymaya çalışın. Eğer sığarsa ,Amerika’dayken büyük bavulunuzu alırsınız. Herşeyde olduğu gibi bavullar da orada daha ucuzdur. Eğer giderken koyduğunuz eşyalar el bagajına sığmıyorsa , evdeki spor çantası vb ağırlığı olmayan çantaya eşyalarınızı koyun. dönerken yeni bavul alsanız bile o çantanın ağırlığı olmadığı için kolayc ageri getirebilirsiniz.
13) Yanınıza belgelerinizi almayı unutmayın. Ds2019 , pasaport , iş sözleşmeniz gibi belgeleri yanınıza alın. Ds2019 belgenizin fotokopisini evinize bırakmanız bazı durumlarda yararınıza olabilmektedir. Bunu da unutmayın.
14) Yanınıza küçük bir sözlük almanız yararlı olacaktır.
Uçağa binerken de üstünüzde kıyafetler olacağı için bavulunuza çok fazla yedek almamanızı söyledik. Uçak yolculuklarında havalandırma nedeniyle uçakların içi serin olmaktadır. Bu neden ince bir mont vb kıyafeti yanınıza almanız önemlidir. Amerika içerisinde her türlü ihtiyacınızı kolayca giderebileceğinizi unutmayın. Neredeyse tüm ürünler Türkiye’den daha ucuz olduğu için kıyafet , kozmetik , aksesuar gibi ürünleri oradan alabilirsiniz. Türkiye’den götürmediğiniz ihtiyaçlarınızı kısa sürede karşılayabilirsiniz. Zaten oraya gittiğiniz andan itibaren küçük küçük alışverişlere başlayacaksınız. Az eşya ile gitmek ya da geri getirmeyeceğiniz eşyalarla gitmek wat programı sonunda , dönüş için bavul hazırlama krizini yaşamamanızı sağlar.
Geç kalmayın! Work and Travel hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayın ya da Bilgi İstek Formu‘nu doldurun!