Work and Travel Konaklama Opsiyonları
Work and Travel programında işten sonra en çok merak edilen konu konaklama opsiyonlarıdır. Öğrenciler iş seçimi ile beraber nerede konaklayacaklarını da bilmek isterler. Öğrencilerle beraber aileler de Amerika’ya gidilmeden evvel work and travel konaklaması hakkında bilgi sahibi olmak isterler. İş seçimi zamanında size işin konaklamasının olup olmadığı , varsa nerede ve nasıl olduğu , yoksa konaklamayı nasıl bulabileceğiniz belirtilir. İşinizi de seçerken bu durumu da göz önünde bulundurmalısınız yoksa Amerika’ya gittiğinizde kötü bir sürprizle karşılaşabilirsiniz.
Büyük çoğunlukla wat konaklamasını işveren sağlar. Konaklama ücretini sizin maaşınızdan belirli periyotlarda keserler. Konaklama depozitosunu bazı işlerde Amerika’ya ulaşmadan evvel , bazı işlerde ise ilk gittiğinizde ödersiniz. Depozitoları evden çıkarken geri alabilirsiniz ancak evinizi aldığınız şekilde hasarsız ve temiz bırakmak zorundasınız. İşverenler konaklamaları işyerine yakın yerlerden ayarlarlar. Genelde işyerleri yürüme mesafesinde olur. Daha uzak olduğu durumlarda ya toplu taşıma imkanı olur ya da servis sağlanır. Wat konaklamalarında haftalık ücretler ise bölgeden bölgeye değişmektedir. En gözde bölgeler olan California eyaleti ve New York City , Chicago , Miami gibi şehirlerde haftalık kira 100$-150$ aralığında olur. Diğer turistik sahil kasabalarında konaklama 90$-110$ aralığında olur. Öğrenciler tarafından daha az rağbet gören iç bölgelerde ise ortalama konaklama bedeli 50$-60$ dolar civarındadır. Hatta bazı Ulusal park işlerinde bedava konaklama bile olabiliyor. Konaklama ücretleri arasında bu kadar büyük farklılık olabiliyor. Work and Travel Konaklamasını işveren ayarlıyorsa size müstakil ev , apartman dairesi , yurt ya da otel odası ayarlamış demektir.
Work and Travel Konaklaması – Müstakil ev:
İşveren size müstakil ev kiralamış olabilir. Bu tarz müstakil evlerde genelde 3-4 yatak odası bulunmaktadır. Her odada 2 ya da 3 kişi kalmaktadır. Odanın büyüklüğüne göre belirlenir bu durum. Work and Travel konaklama şekilleri içinde en konforlu konaklama şeklidir. Ancak en kalabalık konaklama şekli de budur. Değişik ülkelerden gelen watçılarla birarada yaşarsınız. İngilizce pratiği için ideal bir durumdur. Ev içinde genelde internet bağlantısı olur. Olmayan durumlarda ise evdekiler toplu şekilde internet bağlatabilirler. İnternet fiyatları 30$-50$ arasında olduğunu düşünürsek , aylık kişi başı 5$ gibi bir rakama sınırsız internete sahip olabilirsiniz. Evler genelde işyerine giden otobüs güzergahında ya da yürünebilecek mesafede ayarlanır.
Work and Travel Konaklaması – Apartman Dairesi:
Work and Travel Konaklama şekilleri arasında en yaygın kullanılanı apartman dairesidir. Apartments adı verilen komplekslerdeki dairelerde kalırsınız. Genelde Apartman daireleri yalnızca beyaz esya , yatak ve nevresim takımları ile beraber verilir. Herhangi bir oturma grubu ya da masa sandalye olmaz. Öğrenciler kendileri ucuz şekilde bunları temin edebilirler. Dairenin eşyalı mı eşyasız mı olduğunu iş sözleşmesindeki detaylardan öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu komplekslerde spor salonu , havuz gibi ekstra aktiviteleriniz de olabilir. Her türlü sorununuzu çözecek tamirci ekibi de bulunmaktadır. Genel itibariyle 4-6 kişi aynı dairede kalır. Daireler 1-2 yatak odalı olur.
Work and Travel Konaklaması – Yurt Odası:
Bazı work and travel konaklamaları üniversite yurtlarında yapılır. Eğer işyerinin yakınında üniversite yurdu var ise , işverenler bu yurtları work and travel konaklaması olarak ayarlayabilirler. Birçok üniversite öğrencisi yurt yaşantısını bilmektedir. Amerika’daki yurtlar da benzer şekildedir. Oradaki yurtlarda yine sizin gibi giden watçılar ve az sayıda Amerikalı öğrenci olacaktır. Türkiye’deki yurt yaşantısının bir benzerini yabancı arkadaşlarla Amerika’da yaşarsınız. Birçok yurt odasında mutfak ve mutfak aletleri bulunmaz. Buzdolabı da çoğunlukla bulunmaz. Bu yüzden yeme içme ihtiyacını genelde dışarıda sağlarsınız. Yurt konaklamaları odada kalan kişi sayısına göre değişse de , diğer konaklama çeşitlerinden daha ucuz olabilmektedir.
Work and Travel Konaklaması – Otel:
Work and Travel Konaklama şekllerinin bir diğeri otel konaklamalarıdır. Özellikle ismi INN ile biten otellerde uzun süreli konaklama imkanı vardır. Uzun vadeli kalındığında , günlük ücrete göre daha uygun olabilmektedir. Yine de ev konaklamalarına göre daha konforsuz ve pahalı olabilmektedir. Bazı öğrenciler daha uygun kalabilmek için çift kişilik yataklarda iki kişi kalmaktadır. Bu sayede oda fiyatını düşürmektedirler. Otel tipi konaklamalar ,işverenler konaklama ayarlamadığında çok sık olarak kullanılır. Öğrenciler kolay şekilde otellerde yer bulabilmektedir.
Work and Travel Konaklamasını işveren ayarlamıyorsa , sponsor firma size bazı konaklama alternatifleri sunar. Size bu alternatiflerin adres ve iletişim bilgilerini verir.O yerleri tutup tutmamak size kalmıştır. Rezervasyonu da iletişim bilgilerini kullanarak siz yapmalısınız . Siz sponsor firmanın önerilerini beğenmediyseniz , kendiniz yeni bir arama içine girebilirsiniz. Türkiye’de kendi konaklamanızı ayarlamak biraz zahmeti olabilmektedir. Hatta konaklamayı ayarlayamayabilirsiniz. Eğer ki konaklamayı ayarlayamazsanız merak etmeyin. Amerika’ya gittiğinizde kendinize konaklamanızı ayarlayabilirsiniz. Amerikada gideceğiniz şehirde 2-3 günlük otel ayarlamanız yeterlidir. İlk gittiğinizde işvereninize ve çevredeki diğer watçılara sorarak kendi konaklamanızı kolayca bulabilirsiniz.
Work and Travel Konaklama yerleri nereden bulunur?
- Wat Konaklaması için ilk alternatif çevredeki otellerdir. Bu otellerle iletişime geçilerek uzun dönemli kiralama yapılıp yapılamadığını öğrenebilirsiniz. Inn otellerde genellikle uzun dönem konaklama yapılır. İlk araştırmanızı o yönden başlayabilirsiniz.
- Wat Konaklamasında diğer alternatif ise kendiniz apartman dairesi veya ev bulmanızdır. Bunları ararken aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.
Craiglist.org
Apartments.com
Apartmentfinder.com
Forrent.com
Rent.com
Zillow.com
Homes.com - Work and Travel Konaklamasında başka bir alternatif daha vardır. İş yerinize yakın bir üniversite var ise o üniversitenin yurduyla iletişime geçebilirsiniz. Bazı üniversiteler yaz döneminde yurtlar boşaldığı için dışarıdan gelenlere odaları kiralayabiliyor. Diğer alternatiflerden sonuç bulamayan öğrenciler için iyi bir tercih olabilir.
Geç kalmayın! Work and Travel hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayın ya da Bilgi İstek Formu‘nu doldurun!