SSN (Social Security Number)

SSN uzun adıyla Social Security Number Türkçesiyle Sosyal Güvenlik Numarası Amerika’daki TC Kimlik numaranıza benzer bir numaradır. Tüm SS numaraları kişiye özeldir ve tektir. Amerika’dan aldığınız bu SSN artık ömür boyu bir daha Amerika’ya girmeyecek dahi olsanız size ait bir numara olarak kalacaktır.

SSN başvuru nereye ve nasıl yapılır? SSN için gerekli belgeler nelerdir?

SSN yani Sosyal Güvenlik Numarası başvuruları Amerika’da size en yakın SSA (Social Security Administration) ofisinden yapılabilir. Size en yakın sosyal güvenlik ofisini bulmanız için www.ssa.gov adresini ziyaret edip bulunduğunuz yerin ZIP kodunu yazarak size en yakın ofisi harita üzerinden görebilirsiniz. SSN başvurusu yapmadan önce SEVIS‘inizin aktifleşmesi için sponsorunuzun “Arrival Check-in” sayfasından güncel durumunuzu sponsor firmanıza bildirmeniz gerekir. SEVIS aktivasyonu ile ilgili bilgilere şu link altından ulaşabilirsiniz. Basit bir form aracılığı ile sponsorunuza yaptığınız bu bildirim sonrası Sponsor firmanız bilgilerinizi kontrol eder ve SEVIS‘inizi aktif hale getirir. Bu işlem ortalama 2 iş günü sürer. Yani Amerika’ya varır varmaz “Arrival Check-in” işleminizi yapmayı ihmal etmeyin. Check-in işleminden 2 gün sonra aşağıdaki belgelerle SS ofisine gidebilir ve SSN başvurusunda bulunabilirsiniz:

– Pasaport

SEVIS Ödendi Makbuzu

ı-94 kayıt bilgilerini içeren çıktı

DS-2019 formunuz

SSN başvurusu sırasında ofis içerisinde sıra numarası alırsınız. Sıra size gelene kadar da ofis içerisinden basit ve kısa olan “SSN Başvuru Formu“nu doldurabilirsiniz. Bu form ile birlikte sıra size geldiğinde yukarıdaki diğer belgelerle birlikte görevli memurun karşısına geçer ve işlemlerinizi tamamlarsınız.

SSN kartı ne işe yarar ve ne zaman elinize geçer?

Sosyal Güvelik Numara’nızı aldıktan sonra ev kiralama, faturalı telefon hattı alma, banka hesabı açma gibi işlemleri yapabileceğiniz gibi Work and Travel programı dahilinde yasal olan herhangi bir işte de rahatlıkla çalışabilirsiniz. Tüm işverenler SSN kartına sahip kişileri işyerlerine alırlar; aksi durum işverenin kaçak olarak çalışan çalıştırması anlamına gelir. Bu durum Work and Travel ile yerleşmiş olduğunuz ilk iş yeri için problem değildir çünkü Amerika’ya ayak bastığınız gün SEVIS aktivasyonunuzu yapar ortalama 2 gün sonra Sosyal Güvenlik Ofisi’ne giderek SSN başvurusunda bulunursunuz. Başvuru esnasında size hemen SSN kartınız verilmez ancak başvuru yaptığınıza dair konfirmasyon bilgileri bulunan bir kağıt alırsınız. Bu kağıtla birlikte artık çalışmaya başlarsınız. Geçen ilk iki gün içinse iş yerinde eğitim alma durumunuz yüksek bir olasılık olduğu için gün kaybı gibi durumlarla genel olarak karşılaşmazsınız ancak bu durum yine de işverenden işverene değişir. SSN başvurunuz sonrası SSN kartınız 1 ile 4 hafta arasında başvuru sırasında vermiş olduğunuz irtibat adresine gelir.

Şimdi Ara
Haritada Bul