Work and Travel işleleri bittikten sonra geriye uçuşunuz kalmaktadır. Tüm işlemleri bitirdiniz , şirketiniz size Amerika ve işinizle alakalı oryantasyonu da verdi. Sırada Amerika’ya uçmak kaldı.Öncelikle biletinizi alırken danışmanlarınızla iletişim halinde olun ve teyit ettirin biletinizi. Hangi havaalanına ineceğiniz , Aktarma bileti olacaksa hangi saatte olması gerektiği gibi konularda danışmanlarınızdan destek alarak biletinizi kestirmelisiniz. Biletinizi de hallettikten sonra geriye kalan şey bavulunuzu hazırlamak (Bavul Nasıl Hazırlanır?) ve uçmaktır

Work and Travel Uçuş Süreci ve Gümrük Kontrolü:

1) İlk olarak Uçuş bilgilerinizi tekrardan kontrol edin. Herhangi bir yanlışlık varsa düzeltebilecek zamanınız olsun.
2) Check in’den önce koltuk seçebiliyorsanız seçin. Olabildiğince ön koltukları seçmeniz daha hızlı inmenize ve aktarmanız var ise geç kalmamanıza yardımcı olur.
3) Online Check in yapmayı unutmayın. Çok hayati bir durum olmasa bile online check in yapmak daha avantajlı olmaktadır. Hele ki gidişte sadece el bagajı ile gidecekler için idealdir.
4) Havaalanına en az 3 saat önce gidin. 3 aat önce gidince bekleyeceğiniz bir gerçek ancak bazı dönemlerde oldukça yoğunluk olduğu için 3 saat bile anca yetebiliyor. Ya da havaalanında bazı arızalar , yol boyunca sıradısı trafik oluşabiliyor. Her türlü aksiliği göz önüne alarak 3 saat önce havaalanında olacakmış gibi yola çıkın.
5) Havaalanına gider gitmez yurtdışı çıkış harcınızı ödeyin. Bu harcı bankalara da ödeyebiliyorsunuz. Pasaport numaranız ve kimlik bilgileriniz ile bankalara da ödeyebilirsiniz. Dekontunu yanınıza almayı sakın unutmayın , gümrükten çıkarken bu harç makbuzuna ihtiyacınız olacak.
6) El bagajınıza sıvı maddeler almamaya dikkat edin. Yoksa içinde az bile olsa belli bir seviye üstündeki sıvı kaplara el koyuyorlar. Yeni aldığınız parfüm , krem vb ürünlerinize veda edebilirsiniz. Sıvı ve jilet vb kesici ürünleri büyük bagajınıza koymayı unutmayın. Bu ürünlerle uçağa alınmayacaksınız.
7) Havaaalanında check in yaparsanız ya da bagajınızı verirseniz biniş kartınızı alacaksınız. Eğer  Amerika öncesi başka bir ülkede aktarma yapacaksanız bagajınız o ülkede otomatik olarak katarılacaktır. O aktarma yapacağınız ülkedeki uçuşunuz için biniş kartınız da İstanbul’da size verilecektir. Dolayısıyla aktarma noktasında uçaktan indiğinizden hiçbiryere gitmeden size verilen uçuş kartındaki bilgilerle yeni uçağınıza gidebilirsiniz.
8) Gümrükten geçtükten sonra uçuşunuzun olduğu kapıya yönelin. Hangi kapıda olacağı biniş kartınızda yazıyor olacaktır.
9) Uçuşunuzun olduğu kapıya gittikten sonra eğer vaktiniz varsa ve kapı daha açılmamışsa kapıyı göreceğiniz bir noktada dinlenin.
10) Uçaklarda yeterince yiyecek-içecek servisi yapıldığı için yanınıza yiyecek birşeyler almanıza gerek yok. Eğer yemek konusunda çok hassas biriyseniz yanınıza atıştırmalık almak yararlı olabilir. Ortalama olarak Amerika’ya ulaşana kadar uçaklarda toplam 5-6 sefer yiyecek-içecek servisi yapılacaktır. Kimisi atıştırmalık olarak kimisi de ana yemek olarak yapılmaktadır.
11) Eğer Avrupa aktarmanız var ise en az 45 dakika aktarma süresi olmasına dikkat edin. Bavul almayacağınız için 45 dakika sizin için yeterli olacaktır. Ayrıca koltuk seçiminde alabildiğiniz kadar önden koltuk almanız aktarmalarda süre sorunu yaşamamanızı sağlayacaktır.
12) Amerika aktarmanız var ise en az 1.5 saat aktarma süresi olması sizin için yararlı olacaktır. Koltuğunuzu da ön sıralardan almanız özellikle Amerika’ya ineceğiniz uçuş için çok önemlidir. Amerika’ya indiğinizde geçeceğiniz gümrük kontrolü bazı yoğun zamanlarda 2 saati bile aşabilmektedir. Dolayısıyla ön koltuklardan yer alarak ilk başlarda uçaktan inerseniz aynı uçaktaki 100’den fazla kişinin önüne geçmiş olursunuz. Bu da size ciddi bir zaman kazandırır.
13) Büyük ihtimalle Amerika’ya ilk indiğiniz noktada bavullarınız gümrük kontrolünden geçecektir.
14) İlk olarak gümrük kontolünden siz geçeceksiniz. Uçaktan indikten sonra direk gümrük memurlarının önüne çıkacaksınız. Vize ve evrak kontrolünden sonra bagajlarınız alacağınız noktaya ilerlersiniz.
15) Bagajlarınızı aldıktan sonra bagaj kontrolünün olduğu gümrükten geçeceksiniz. Bu noktada herkesin bagaı aranmamaktadır. X-ray cihazından geçecek bavulunuzda olağandışı ya da yasak bir madde tespit edilirse o durumda bavulunuz açılacaktır. Dolayısıyla gitmeden evvel gümrük kurallarını öğrenek gidin.Bagajınıza et ve süt ürünleri ile taze meyve-sebze koyamazsınız. Ayrıca yanınızda en fazla 10.000 $ para bulundurabilirsiniz.
16) Amerika’da yeni bir aktarmanız var ise gümrük kontrolünden çıkar çıkmaz uçuşunuzun olacağı terminale gidin. Orada yeniden check in yaptırmalısınız ve bavulunuzu vermelisiniz.
17) Amerika’daki en son noktanızda uçaktan inip bavullarınızı almalısınız , var ise gümrük kontrolünden çıkmalısınız daha sonra iş sözleşmenizde yazdığı şekilde ve danışmanlarınızın size söylyeceği şekilde işyerinizin olduğu yere gitmelisiniz.
18) Bazı işverenler havaalanında karşılama yaparlar. Bu işverenler çıkış kapısının olduğu yerde ellerinde sizin isminizin olduğu ya da kendi işyerlerinin isimlerinin olduğu karton vb şeyi taşırlar.

Tüm uçuş ve gümrük hareketleriniz bu şekilde olacaktır. Eğer ki aktarmalarda ya da indiğiniz noktada görevli personel ile sorun yaşarsanız öncelikle sakin olmaya çalışın. Sizden ne istediklerini ve neyi öğrenmeye çalıştıklarını anlayın. Daha sonra bunları açıklayıcı belgelerinizi gösterin. Eğer ki kendinizi anlatma konusunda sorun yaşarsanız , Türkçe tercüman isteyin veya Amerika’da iseniz sponsorunuzun bilgilerini vererek onlardan bilgi almalarını sağlayın. Gümrük kurallarına uygun şekilde hareket ettiğiniz sürece , WAT öğrencisi olarak sorun yaşamanız oldukça düşük ihtimaldir.

Şimdi Ara
Haritada Bul